4 put nasi moghul/basmathi
perencah nasi bukhari
ayam (dalam setengah ekor, amik part mane2 suka)
susu cair
minyak sapi
mentega
minyak jagung
rempah bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga
daun pandan
hirisan bawang merah, putih, besar
hirisan halia
gajus
kismis
garam
gula
memula goreng kan gajus dan kismis, bagi dia garing. jangan lupe toskan minyak die ye!
| guna minyak goreng gajus tadi, cume tambahkan sikit dgn minyak sapi dan mentega dan minyak jagung sket. |
segala jenis bawang dan halia tadi di mayang dan di goreng dengan campuran minyak tadi.
bile bawang sudah garing, masukkan daun pandan, ayam dan juga perencah nasi bukhari, sori ye gmbr perencah lupe pule nak amik..
saiz cawan inilah yang kami gunakan untuk menyukat air, untuk 4 put nasi, kami gune 6 cawan air masak dan 1 cawan susu cair
air ni sebanyak 6 cawan air, boleh masukkan air bile perencah tadi da mula sebati.
BERAS RENDAM SELAMA 1JAM TAU!
in this case, kami nak cepat so x sempat nak renda satu jam tu, jadik kami rendam dengan air panas tu selama 15 minit, pastu toskan macam ni...
reason: beras di rendam supaya nasi yg dimasak sangat la lembut nya....nikmat!
ni la segala rempah yang digunakan
agak2 air tadi nak mendidih, masukkan beras yg da di tos tadi dan juga rempah2 ratus. kasi sebati juga ye lepas tu...
ok, tengok kami guna cawan yang sama tadi kan...x tipu kan? ni satu cawan tau susu cair tau, kasi masuk juga dalam itu nasi tadi..
bila da masuk susu, nasi, air dan sebagainya..inilah rupanya....kasi tutup periuk tu kalo supaya nasi dapat ditanak dengan baik.. tanak nasi mungkin dalam 10-15 minit la kot, kami x ingat pule..hikhik
waktu nasi da nak menjadi, air da mule mengering, masukkan gajus dan kismis goreng tadi berserta dengan garam dan gula secukup rasa. gula ikot suke mau letak atau tak, kami orang kelantan pasti mau gula dalam masakan! :)
No comments:
Post a Comment